Εναλλακτικά ψαχτήρια για αποφυγή φακελώματος

Η φράση “μηχανές αναζήτησης” που χρησιμοποιούμε είναι ελλιπής. Αυτά που αποκαλούμε “μηχανές αναζήτησης”, εκτός του ότι αναζητούν, καταγράφουν κιόλας. Το τι ακριβώς καταγράφουν και πώς χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές, μπορεί ο καθένας να το μάθει από την πολιτική απορρήτου (Privacy Policy) της κάθε εταιρίας που παρέχει την υπηρεσία αναζήτησης. Συνήθως, καταγράφονται η IP του επισκέπτη, η ώρα και ημερομηνία της αναζήτησής του, οι λέξεις-κλειδιά που έδωσε στη μηχανή, το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή και ο τύπος του browser που χρησιμοποιεί.

Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται από την ίδια την εταιρία, ώστε να βελτιώσει τις υπηρεσίες της, αλλά πολλές δεν μένουν μόνο εκεί. Τις μεταβιβάζουν σε θυγατρικές εταιρίες ή σε εταιρίες “εμπιστοσύνης”. Τέτοιες είναι συνήθως διαφημιστικές εταιρίες, οι οποίες χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να μαντέψουν ποια διαφήμιση “ταιριάζει” (με την έννοια του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος) στον κάθε πελάτη. Πρόκειται για μια “έξυπνη” τακτική διαφήμισης και όχι για μια απλή μηχανή αναζήτησης, με σκοπό το κέρδος προφανώς.

Όπως ωραία επισημαίνει και το άρθρο εδώ, οι δωρεάν υπηρεσίες (όπως είναι οι μηχανές αναζήτησης) δεν είναι όντως δωρεάν. Έχουν αντίτιμο, απλά όχι χρηματικό. Το αντίτιμο είναι η συλλογή (μερικές φορές ακόμα και ευαίσθητων) πληροφοριών από την εταιρία ώστε να τις αξιοποιήσει με έναν τρόπο κερδοφόρο γι’αυτήν.

H διαδικτυακή κουλτούρα του «δωρεάν» αποδεικνύεται ψευδεπίγραφη. Ουσιαστικά υποχρεώνει τους χρήστες να ανταλλάξουν το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες ή περιεχόμενα που τους παρέχονται με πληροφορίες για το ποιοι είναι, τι σκέπτονται και με ποιους συνδέονται. Οι πληροφορίες αυτές μεταπωλούνται στη συνέχεια σε μάρκετερς και διαφημιστές παράγοντάς υπεραξία.

Ίσως να είναι περιττό να αναφέρω ότι όλες αυτές οι πληροφορίες, η εταιρία τις διαθέτει και στη Δικαιοσύνη αν χρειαστεί. Πέτυχα, μάλιστα, privacy policy μιας εταιρίας που ανέφερε ότι, ενώ διαγράφει μερικά δεδομένα εντός 7 ημερών, πληροφορίες που σχετίζονται με παράνομες πρακτικές θα κρατούνται και με χαρά θα μεταφέρονται στους αρμόδιους, αν το ζητήσουν. Ιδού το απόσπασμα:

But even then, M***** goes one step further; we only keep full logs for seven days, after which time the ip is removed and only country of origin kept. Although, M***** does make one exception to this rule, if the search query is deemed related to unethical and illegal practices, these records will be kept and gladly handed over to any official authorities that ask.

Για την αποφυγή, λοιπόν, του φακελώματος και της χρήσης του από διαφημιστικές εταιρίες κ.ά., μπορεί κανείς να ψάχνει στο διαδίκτυο μέσω των παρακάτω μηχανών αναζήτησης που ακολουθούν διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά σίγουρα πιο φιλικές προς τον πελάτη πολιτικές. Προς το παρόν έχω υπόψη μόνο δύο, αλλά όσο βρίσκω θα προσθέτω.

http://www.sroogle.org/cgi-bin/scraper.htm

4 Comments

  1. Είχε ξανασυμβεί αυτό με το scroogle, αλλά είχε κρατήσει για μία μέρα μόνο. Οπότε, υπάρχουν ελπίδες να λυθεί το πρόβλημά τους και αυτή τη φορά.

    Το addon που προτείνεις το συνιστώ κι εγώ.

    09/7/10
    Edit:Το scroogle ξαναδουλεύει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*